Ayutthaya: De overblijfselen van een tempelstad

Ayutthaya was een van de levendigste steden in Azië met meer dan 400 tempels. Nu geven de ruïnes een indruk van hoe het geweest moest zijn.

Ruine

Met een overstap vanaf Kanchanaburi naar Ayutthaya duurt het rond de 5 uur om de stad te bereiken. Tussen de lokale bevolking zijn deze busritjes al een belevenis op zich. Vanaf Bangkok is de stad in zo’n 2 uur te bereiken. De vele indrukwekkende tempels en ruïnes zijn allemaal eenvoudig te bereiken op het eiland dat omringt is door een rivier.

Beelden

Ik koos ervoor om anderhalve dag een brommer te huren omdat buiten het eiland  ook nog vele tempelcomplexen en ruïnes te vinden zijn. Elke tempelruïne heeft zijn eigen kenmerken en de staat ervan verschilt ook nogal. De Wat Phra Mahathat heeft bijvoorbeeld een boedhahoofd dat tussen boomwortels verscholen is. Het grootste bronzen boedhabeeld is te vinden in de Wihaan Mongkhon Bohpit.

Boedha

Door de grote afstanden tussen de tempels kiezen de meeste toeristen ervoor om een fiets of brommer te huren. Op de brommer kon ik de tweede dag eenvoudig de tempels buiten het eiland bereiken. Met benzine voor 75 cent per liter en de schitterende omgeving een must do. De ene tempelruïne nog grootser en indrukwekkender dan de andere en sommige nog in zeer goede staat. Ook nog een bezoek gebracht aan het immense Bang Pa In Palace op zo’n 40 kilometer van Ayutthaya en ook eenvoudig te bereiken vanaf Bangkok.

Bang Pa In

Het eten is ook weer erg divers al moet je bij lokale etenstentjes wel duidelijk vermelden als je het pittig wilt hebben want daar zijn ze voorzichtig mee bij toeristen. Langs de weg had ik bijvoorbeeld een overheerlijke Tom Yum soep (80 cent) waaraan ik zelf nog de nodige pittige specerijen moest toevoegen. Op de nachtmarkt op het eiland waren de heerlijke zoete hapjes (veelal met kokosmelk) en geroosterde kikkers erg lekker. De Phanaeng Curry op mijn laatste avond is een van mijn favorieten tot nu toe, zowel pittig als romig door de pepers en kokosmelk.

Fried FrogGefrituurde beestenKokostoetje

  • Bert van den Bos

    Veel tempels daar, mooi. Lekker eten ook, ik zie weer wat bekende dieren voorbij komen. Krijg er trek van.

  • margriet

    Wat een mooie beelden en gaaf op zo’n brommertje langs alle bezienswaardigheden. Het water loop me in de mond bij het zien van dat lekkere eten!!

  • margriet

    loopt, dus