Kanchanaburi: Levend maar met een donker verleden

De verschrikkingen van de tweede wereldoorlog zijn merkbaar in de stad Kanchanaburi, dat op ongeveer 2 uur rijden met de bus van Bangkok ligt. De stad is tegenwoordig levendig door de vele toeristen die zowel voor het donkere verleden komen als voor de schoonheid van de omgeving in deze provincie.

Nog even terugkomend op de laatste avond in Bangkok, deze werd in stijl afgesloten met een bezoek aan een andere grote shoppingmal. De winkelcentrums van Siam liggen naast elkaar en het zijn er in totaal drie. Onder elk dak zijn vele luxe winkels te vinden waaronder alle grote westerse kleding- en etensketens. Bizar om dit te zien en het wordt nog gekker als ik in Siam Paragon een complete verdieping met auto’s zie waaronder Lamorghini’s en BMW’s. De reden dat ik er naar toe ging was te vinden op de bovenste verdieping. Hier bevindt zich namelijk een mooie bioscoop met 14 zalen. Ik heb een bezoek gebracht aan de film Dawn of The Planet of the Apes (net iets minder dan zijn voorganger), een mooie afsluiting van de eerste drie dagen bangkok. Opvallend nog dat het volkslied voor de film wordt afgespeeld en iedereen in de zaal gaat staan.

Paragon Cineplex

Op naar Kanchanburi, de stad die eenvoudig te bereiken is vanaf het zuidelijke busstation in Bangkok. In ruim twee uur bereik je de stad die gelegen ligt aan de rivier de Khwae vernoemd naar de de gedeeltelijk op waarheid gebaseerde film. De kleine plaats lijkt een ware rust na het chaotische Bangkok maar schijn bedriegd want alle hotels en guesthouses liggen aan de drukke straat Mae Nam Kwhae (een soort van Khao San Road). Dat er veel toeristen naar Kanchanburi komen heeft vooral te maken met de nabijgelegen brug over de rivier de Kwhae. Er is een gevestigde tourorganisatie die bij elk hotel en guesthouse bekend is en mooie dagtripjes aanbied naar verschillende bezienswaardigheden in de buurt.

Bridge over the River

Aangekomen halverwege de dag stond een bezoek aan het indrukwekkende Death Railway museum en de nabijgelegen begraafplaats op mijn programma. Bij het bouwen aan de spoorweg naar Birma onder de Japanse bezetting zijn er naast lokale bevolkingsgroepen ook veel Engelse en Nederlande soldaten om het leven gekomen. Deze moesten werken onder zware omstandigheden en kwamen om het leven door ziektes, uitdroging en de hoge werkdruk. Op de begraafplaats zijn hierdoor ook vele Nederlandse graven te vinden. Opvallend om te zien in Kanchanaburi is de zuidelijk gelegen boulevard met karaokeboten waar Koreanen de rivier mee opgaan. Echter wordt dit de laatste jaren gedeltelijk tegengehouden waardoor deze straat er nogal uitgestorven uiziet.

Death Railway Museum

De tweede dag stond er een dagtoer op het programma waarbij er ‘s ochtends de Sai Yok Noi waterval werd bezocht waarna met de andere toeristen werd doorgereden naar de Hellfire Pass en het museum. Vergelijkbaar met het Death Railway museum werd er ingegaan op de geburtenissen tijdens het aanleggen van de spoorweg en dan voornamelijk het doorhakken van de berggebieden. Na een gezamenlijke lunch gingen we verder naar de Hin Dot Hot Springs, warmwaterbaden afgewisseld met afkoeling in een riviertje. Een heerlijke openluchtsauna waarna de toer uiteraard werd afgesloten met een bezoek aan de brug over de rivier de Khwae. Voorafgaan zijn we nog een stuk met een trein over de spoorweg gegaan die nog steeds in gebruik is al is het dan voornamelijk voor het toerisme. Samen met een andere Nederlander, twee Duitsers, vier Engelsen en twee Denemarkers een leuke dag beleefd.

Waterfall

‘s Avonds een bezoek aan een nachtmarkt gebracht, die in de meeste steden in Thailand te vinden zijn. Kraampjes met de heerlijkste (en goedkope) gerechten worden hier afgewisseld met kleding- en apparatuurstalletjes. Twee Duiters van de toer weer tegengekomen en dan is het gezzelig om even een drankje te doen in de drukke straat met barretjes. Het eten is vooral bij de lokale etenszaakjes erg lekker en goedkoop, zo zijn gerechten voor 75 cent geen uitzondering.

Curry Kachana

 • http://www.backpackreiziger.nl/ Backpackreiziger

  Uiteraard heeft het bericht van de vliegramp in Oekraïne ook mij hier bereikt. Ik hoorde het van twee Duitse vrouwen tijdens mijn trip. Schokkend om te horen vooral om dat ik een paar dagen eerder naar Bangkok vloog via Rusland. Ik zal het nieuws erover blijven volgen indien mogelijk.

 • margriet

  Hoi Hugo,
  Weer indrukwekkend wat je allemaal gedaan hebt en leuk dat je met een groep op pad bent geweest. Hier in Nederland heel triest allemaal. Het was gisteren een dag van nationale rouw en veel lichamen zijn inmiddels overgevlogen. Het is weer heel wat als je een veilige tocht hebt.
  Hugo, geniet van alles en wij genieten nog steeds van het mooie weer.
  Groetjes, mama

 • Bert van den Bos

  Wat beleef en zie je veel, echt mooi en indrukwekkend! Ik zal je verhalen blijven volgen en ben benieuwd wat je allemaal nog meer beleefd. Die film lijkt mij inderdaad ook goed, vond het eerste deel erg goed iig.
  Zie ik daar nou een Chang biertje (met die olifanten erop)?
  Geniet er nog van!

 • Berend van den Bos

  Ziet er mooi uit en klinkt allemaal aantrekkelijk. Genoeg te doen in ieder geval, veel plezier nog verder.