Khao Yai National Park: Natuurschoon en wilde dieren

Het bekendste natuurpark van Thailand ligt net in het oostelijke deel van het land. Geprezen om zijn afwisselende landschap (jungle, regenwoud, heuvels, Savannah) en vele dieren (hornbills, beren, gibbons, tijgers etc.) is dit park absoluut een bezoek waard. Het drukst in de weekenden is de beste optie om het Khao Yai National Park doordeweeks te bezoeken.

De reis ernaartoe verliep via de nabijgelegen plaats Pak Chong. Na een ontspannende treinreis in de tweede klasse kwam ik hier in de avond aan. De volgende morgen werd ik bij mijn hotel opgehaald door een van de organisaties die een dagtoer aanbiedt in het natuurpark.

Een mooie rit in het begingebied van het park samen met een Amerikaan en twee Nederlandse gezinnen. Het afwisselende landschap met zijn vele wouden, heuvels en boom- en plantsoorten was indrukwekkend. Onderweg met de jeep op verschillende plekken gestopt voor het spotten van apen (gibbons, macaques), slangen (zowel giftig als niet giftig), varanen, vogels en spinnen. Mooi om al deze diersoorten zo in het wild in hun eigen omgeving te zien met alles wat daarbij komt kijken.

Een trekking door de jungle gaf de grote bomen verschillende plantsoorten weer. De grootste spinnen die ik ooit heb gezien en diverse tropische reptielen. Het ruim 2000 km2 grote park biedt veel natuurlijke afwisseling en vanaf een uitkijktoren was dit goed te zien. Een gezellige groep met Nederlanders uit Den Haag en Eindhoven en een Amerikaanse man van mijn leeftijd. Interessante gesprekken gevoerd en veel reisverhalen kwamen voorbij.

De prachtige waterval Nam Tok Haew Suwat speelde een rol in de film The Beach met onder andere Leonardo DiCrapio. Een grootse waterval die zowel vanaf boven als onder een prachtig uitzicht geeft. Daarna enkele uren door het park gereden maar verder dan het spotten van enkele grote groepen apen kwamen we niet meer. Jammer genoeg dus geen olifanten en tijgers (zeldzaam) gezien.

‘s Avonds in Pak Chong met de Amerikaanse jongen nog een bezoek aan de nachtmarkt gebracht. Weer de bekende stalletjes met gerechten en kleding. Voor een enkele euro weer wat lekker gerechten geprobeerd en daarna op de nachttrein gesprongen naar Lopburi.

Het weer tot nu toe is erg goed met de temperaturen net boven de dertig graden. De moesson beperkt zich tot soms een enkele bui maar het zonnetje laat zich ook geregeld zien.

 • Bert van den Bos

  Klinkt tof! Mooi om die dieren echt in het wild te zien en eens de echte jungle mee te maken. Leuk ook om aanspraak te hebben met zoveel andere toeristen.

  • Ria

   Wat klinkt dit bijzonder, al die dieren en natuur. Mooi verslag!
   Groeten,
   Ria

 • margriet

  echt geweldig, die tocht door dat natuurpark!!!

 • margriet

  hoi Hugo,
  ben benieuwd hoe het je de afgelopen week is vergaan. Veel plezier nog in ieder geval! Van mij hoor je even niets, ik vertrek morgen. Ik houd het maar bij de Balkanlanden. Groetjes, mama

 • Karen

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen