The Killing Fields

De gruwelijkheden van de rode Khmer worden in de film The Killing Fields uit 1984 deels blootgelegd. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse verslaggever Sydney Schanberg en de Cambodjaanse verslaggever Dith Pran. Het verhaal speelt zicht grotendeels af in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De rode Khmer rukt op en neemt de leiding over vanuit de hoofdstad. Sydney is werkzaam voor de New York Times en doet verslag vanaf verschillende plekken en later de ambassade. Pran komt uiteindelijk terecht in een werkkamp waar de gruweldaden van de rode Khmer naar voren komen.

De film springt vooral uit in de conversaties tussen de plaatselijke bevolking en de Amerikanen die uiteindelijk het land verlaten. De realistische setting, het gebruik van explosies en de indrukwekkende landschappen doen je huiveren bij de gruwelijke gebeurtenissen. Je voelt de angst van Dith Pran om in een kamp terecht te komen maar je merkt ook dat hij er alles aan zal doen om te ontsnappen. Er is ook een rol weggelegd voor John Malkovich (Burn After Reading, Red en Johnny English) als fotograaf Al Rockoff.

De velden des doods (The Killing Fields) zijn tegenwoordig één van de bezienswaardigheden in Cambodja die elk jaar duizenden toeristen aandoen. De emoties lopen er nog steeds hoog op als je de foto’s en de velden ziet waar honderdduizenden Cambodjanen in massagraven zijn gestopt. Het Tuol Sleng Musuem is een voormalige hogeschool die tijdens het bewind van de rode Khmer werd omgebouwd tot een plaats waar vele Cambodjanen om het leven werden gebracht. De vele jonge bewoners van Cambodja hebben geen herinneringen aan de gruwelijkheden maar worden er wel regelmatig mee geconfronteerd door overlevenden en de vele herdenkingsceremonies en monumenten.

Cambodia Killing Fields