Vooruitblik backpackreis 2014: Cambodja

In 2014 maak ik een backpackreis door Thailand, Laos en Cambodja. In dit slotdeel blik ik vooruit op de reis door Cambodja.

De invloeden van de Rode Khmer zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap en de stedelijke gebieden van Cambodja. De vernietiging van de Cambodjaanse cultuur is gelukkig niet goed gelukt en hierdoor staat het land bekend om de vele tempelruïnes die verspreid over het land te vinden zijn. Het land biedt een afwisseling met berggebieden, eilanden voor de lange kust en historische steden.

Na het gebied van de vierduizend eilanden in Laos verlaten te hebben vervolg ik mijn reis in Cambodja waar ik afreis naar Kompong Cham, in het midden van het land gelegen. Op weg naar deze plaats kom ik door diverse natuurgebieden en zal de machtige Mekong rivier nooit ver weg zijn. De op twee na grootste stad van Cambodja voelt met zo’n 2 miljoen inwoners toch rustig aan door de opbouw van de stad. Franse invloeden zijn hier merkbaar in de brede boulevards, pleinen en promenades langs de rivier. Ik bezoek hier het eiland Koh Paen en meerdere tempels die er te vinden zijn.

Wat Nokor

Al snel zal ik mijn weg vervolgen naar de hoofdstad Phnom-Penh, in het zuiden gelegen van het land. Maar niet nadat ik in spidercity (Skuon) mezelf tegoed heb gedaan aan de gefituurde vogelspinnen die hier op grote schaal worden verkocht. De uitgestrekte metropool Phnom-Penh vormt met zijn vele tempels, de zilveren pagode en het koninklijk paleis genoeg bekijks. Daarnaast zijn er vele indrukwekkende museums te zien die de verschrikkingen van de tijd van de Rode Khmer blootleggen. Het vrijheidsmonument en de grote centrale markt mogen ook niet ontbreken tijdens mijn bezoek aan deze stad. Bij de Killing Fields zal ik de vele slachtoffers gedenken die hier op gruwelijke wijze zijn vermoord en in massagraven zijn gestopt.

Silver Pagoda

Na alle indrukken en verschrikkingen is het tijd voor wat ontspanning en waar kan dat beter dan aan de kust bij Sihanoukville. De belangrijkste badplaats van het land staat bekend om zijn witte stranden en de mooie eilanden voor de kust. Ik zal dan ook zeker een bezoek aan Koh Rong niet overslaan om daar te genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. De vele nationale natuurparken nabij de kust zijn een bezoek waard indien hier nog tijd voor is.

Koh Rong

Ik zal verder reizen naar het westen van het land waar de grote stad Battambang nabij het Tonlé Sapmeer ligt. De vele koloniale gebouwen uit de Franse tijd zijn zichtbaar in het straatbeeld. De grotten vol vleermuizen en vele historische tempels in de buurt van de stad mogen niet ontbreken tijdens mijn reis. Een ritje met de Bamboetrein is een leuk tussendoortje en wordt veelvuldig gebruikt door de plaatselijke bevolking als vervoermiddel.

Battambang Statue

Mijn weg gaat verder naar het Noorden tot aan de stad Siem Reap, deze reis wordt afgelegd met een boot over het vruchtbare Tonlé Sapmeer. De stad heeft naast een aantal museums en vele toeristische activiteiten niet veel te bieden. Dit is dan ook niet de reden dat de meeste toeristen naar deze stad trekken. Misschien wel het hoogtepunt van mijn reis vormen de machtige tempels van Angkor. Te vinden op de werelderfgoedlijst wordt de oude hoofdstad uit het Khmerrijk vaak beschouwd als het achtste wereldwonder. Het archeologische belang van deze bezienswaardigheid is groot en kan rekenen op miljoenen bezoekers per jaar. Het tempelcomplex Angkor Wat en de fraaie stad Angkor Thom vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van het immense (200 km2) gebied. In totaal zijn er ongeveer zeventig tempels, tombes en ruïnes te vinden. De kleine en grote rondweg vormen een mooie meerdaagse route om alle tempels te bezichtigen. Ta Prohm staat bekend om de enorme banyanbomen die om de tempels zijn heen gegroeid. De bekende Tomb Raider-boom is onder andere hier te vinden.

Angkor Wat

Indien ik nog tijd over heb zal ik nog een bezoek brengen aan de spectaculaire Prasat Preah Vihear, een khmertempel gelegen op een klif in de bergen op de grens met Thailand. Vele militairen zijn te vinden bij het grote complex aangezien het lange tijd onduidelijk was tot welk land het behoorde. Ik zal hierna mijn weg vervolgen naar de grens met Thailand om door te reizen naar Bangkok voor een laatste nacht in de hectiek van deze metropool.

Preah Vihear

Net als de buurlanden kenmerkt de Cambodiaanse keuken zich door vele kruiden en specerijen die in de gerechten worden gebruikt. Zowel curry’s als vele visgerechten zijn overal te vinden in Cambodja. Bekende gerechten zoals Amok, K’damm mrek Kep en Bok L’hong zijn het proberen waard. De meer exotische gerechten zoals kevers, krekels, slangen en spinnen zijn echter niet voor iedereen weggelegd maar moeten het er bij mij wel aan ontgelden.

Cambodian Food