Vooruitblik backpackreis 2014: Laos

In 2014 maak ik een backpackreis door Thailand, Laos en Cambodja. In deel 2 blik ik vooruit op de reis door Laos.

Een land gekenmerkt door Franse, Vietnamese, Chinese en Thaise invloeden biedt een afwisseling vanaf het hoge noorden tot het diepe zuiden. De tocht vangt aan nadat de grens is overgestoken vanuit Thailand bij Chian Khong. Vanuit Huay Xai maak ik een tweedaagse boottocht over de Mekong waarbij zowel olifanten, grotten als paaldorpen aan me voorbij trekken. Via een tussenstop in Pak Beng vaar ik verder naar Luang Prabang. Onderweg zullen de meest uiteenlopende gebieden voorbij komen, van beboste bergen tot aan de kleine dorpjes.

Huay Xai

Aangekomen in de werelderfgoedstad Luang Prabang zal ik een bezoek brengen aan de vele Wats die de stad rijk is. De meeste bezienswaardigheden liggen in de oude stad, gelegen op een schiereiland. De heilige berg Phou Si en de nachtmarkt kunnen ook een bezoekje verwachten. Ik zal een uitstapje maken naar de Plain of Jars (Vlakte der Kuilen) waar op een groot gebied vele kruiken terug te zien zijn. Daarnaast is een bezoek aan de zogenoemde 100 watervallen bij Nong Khiaw de moeite waard.

Plain of Jars

Ik zal verder naar het zuiden reizen waar ik grotten bezoek in de populaire toeristische plaats Van Vieng. Vooral bekend geworden door tubing (het ronddobberen op de rivier op een rubberen band) en het duiken in de rivier is de orde de laatste jaren weer herstelt na diverse ongelukken. Als tussenstop naar de hoofdplaats Vientiane zijn de diverse wateractiviteiten de moeite waard.

Vang Vieng Blue Lagoon

Verder naar het zuiden tegen de Thaise grens aan ligt de hoofdstad Vientiane. Het is de kleinste van geheel Azië en weet door zijn compactheid de charme te behouden. De vele Franse invloeden zijn hier merkbaar in de huizenbouw en het eten. Uiteraard zijn er weer vele tempels te bezoeken waaronder de Wat Si Saket en de Wat Xieng Khuan. Daarnaast is de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe de Patuxai een bezoek waard en het bezoekerscentrum van de hulpdienst COPE. De stoepa Pha That Luang vormt met het omliggende gebouw een mooi geheel.

Wat Xieng Khuan

Door de smallere strook trek ik verder naar het zuiden van Laos waarbij ik een tussenstop maak in het historische Savannakhet. Naast de vele tempels vinden we er de That Inheng, een stoepa die meerdere malen herbouwd is. Vlakbij de stad ligt de kopermijn Phu Kham, één van de grootste in zijn soort. Verder naar het zuiden stop ik in Pakse om een voorporefje te krijgen op de Angkor Wat tempel in Cambodja. De Wat Phu Champasak staat op de werelderfgoedlijst en bestaat uit een groot tempelcomplex dat via meerdere niveaus omhoog loopt.

Wat Phu Champasak

Als slot van mijn reis door Laos maak ik een stop in het gebied van de vierduizend eilanden. Een archipel bestaande uit duizenden eilanden in de Mekong waarvan Don Det onder andere een aantal accomodaties aanbied. Even uitrusten van de vele indrukken in de gemoedelijke sferen en de bijgelegen watervallen voordat ik mijn weg vervolg door Cambodja.

Si Phon Don

De keuken van Laos kenmerkt zich door de vele invloeden van de omliggende landen. Ook de Franse invloeden zijn merkbaar in de verkoop van baguettes en croissantjes. Specialiteiten als Laap, Or Lam en Pho komen hier zorgvuldig voor. Specerijen en kruiden zijn ook hier van groot belang met citroengras, kurkuma en laos als voorbeelden. Zowel straattentjes als restaurants zijn hier in overvloed te vinden.

Lao Food

 

Het vervolg met Cambodja komt terug in het laatste deel.