Vooruitblik backpackreis 2014: Thailand

In 2014 maak ik een backpackreis door Thailand, Laos en Cambodja. In deel 1 blik ik vooruit op de reis door Thailand.

De reis begint in de metropool Bangkok waar modern en traditioneel dwars door elkaar heen loopt. Gevestigd vlakbij de toeristische bestemmingen zal er een bezoek worden gebracht aan indrukwekkende boeddhistische tempels zoals de What Phra Kaeo, Wat Pho en de Wat Arun. Daarnaast mag een bezoek aan het grote paleis en het nationaal museum niet ontbreken. Ontspanning zal er zijn op de belangrijke Chao Phraya rivier die dwars door Bangkok heen loopt en de drijvende markt Damnoen Saduak waar van alles wordt verkocht vanaf de houten bootjes. Het drukke Chinatown met zijn kleurrijke straatjes en markten mag ook op een bezoekje rekenen. Amusement en spektakel is er genoeg, te zien bij de culturele shows, bioscopen en en het bekende muay thai (Thais boksen).

Wat Arun

Na een bezoek aan de wereldstad zal ik verder afreizen naar de centrale laagvlakte ten noorden van Bangkok. De stad Kanchanaburi zal worden bezocht die vlakbij de beruchte brug over de rivier Khwae Yai loopt. Bekend van de film ‘The Bridge on the River Kwai’ zal ik een tochtje per trein over de brug maken en het Hellfire Pass museum bezoeken. Overnacht wordt er op één van de vele drijvende slaapgelegenheden op de rivier. Een bezoek aan de ruïnes van de oude stad Ayutthaya ontbreekt uiteraard niet. Vele oude tempels vormen een complex geheel omgeven door verschillende rivieren.

Ayutthaya

De reis zal verder gaan naar het oosten waar zich één van de populairste nationale parken van Thailand bevindt. Khao Yai is een park dat zich uitstrekt over 2000 km2 met verschillende landschappen zoals het tropisch regenwoud, grasland en enkele bergen. Dieren zijn er in alle soorten zoals olifanten, tijgers, beren en vele vogels. Na de natuurtocht reis ik terug naar het westen waar één van de oudste steden van Thailand op mijn bezoek wacht. Lop Buri bestaat uit vele hindoetempels uit verschillende tijdperken. Verder naar het Noorden toe telt het land steeds minder inwoners. Het centraal-noordelijke gebied wordt door veel toeristen overgeslagen maar ik zal een kort bezoek brengen aan het historische park Sukhothai. Terug te vinden op de werelderfgoedlijst van Unesco is de oude stad zeker een bezoekje waard. De vele ruïnes zijn over een groot gebied verspreid en geven een indruk van het verleden van Thailand.Kha Yai National Park

Ik reis verder af naar het Noorden waar Chiang Mai wordt bezocht. Beroemd om zijn vele tempels en gelegen in een groen dal omgeven door beboste bergen. Trekkings naar de vele bergvolksdorpen zijn hier populair maar zullen pas later in mijn reis volgen. De prachtige tempels en bazaars kunnen mijn bezoek verwachten. In het Elephant Nature Parc worden olifanten geholpen en niet gebruikt voor shows of training zoals op veel plekken in Thailand. Richting de grens van Myanmar ligt het in een dal gelegen Mae Hong Son, een klein plaatsje waarvandaan eenvoudig bergdorpen kunnen worden bezocht. Een bezoek aan de bekende Padaungvrouwen (langnekvrouwen) ontbreekt hierbij niet. De bergvolken heb hun elk hun eigen tradities, taal en religie wat een mooi beeld van de diversiteit van Thailand weergeeft.

Paudang Women

In het uiterste Noorden van Thailand bevindt zich de Gouden Driehoek (Thailand, Myanmar en Laos) bekend om de opiumhandel en productie. Ik zal verblijven in Chiang Rai waar naast vele tempels museums zoals het Hill Tribe en Baandum staan. Vanuit daar zal ik een rondrit maken in het gebied van de Gouden Driehoek. Daarna reis ik af naar Chian Khong vanwaar ik de grens overga naar Laos.

Chiang Rai

Natuurlijk zal de bekende Thaise keuken niet worden ontweken met de vele specerijen, curry’s en vruchten. De vele etenstalletjes zijn overal te vinden in zowel de grote steden als de kleine dorpjes. Gerechten zoals Phad Thai, Tom Yam Kung en Kaeng Matsaman zijn wereldwijd bekend en het proberen waard. Gedierte zoals gefrituurde sprinkhanen, larven en wormen zijn ook zichtbaar in het straatbeeld.

Thai Food

Het vervolg met Laos komt terug in deel 2.