Backpackreiziger http://www.backpackreiziger.nl Reisblog, foto's, video's en muziek Thu, 24 Jul 2014 03:35:31 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=3.9.9 Khao Yai National Park: Natuurschoon en wilde dierenhttp://www.backpackreiziger.nl/blog/khao-yai-national-park-natuurschoon-en-wilde-dieren/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=khao-yai-national-park-natuurschoon-en-wilde-dieren http://www.backpackreiziger.nl/blog/khao-yai-national-park-natuurschoon-en-wilde-dieren/#comments Thu, 24 Jul 2014 03:35:31 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1112 Het bekendste natuurpark van Thailand ligt net in het oostelijke deel van het land. Geprezen om zijn afwisselende landschap (jungle, regenwoud, heuvels, Savannah) en vele dieren (hornbills, beren, gibbons, tijgers etc.) is dit park absoluut een bezoek waard. Het drukst…

Het bericht Khao Yai National Park: Natuurschoon en wilde dieren verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
Het bekendste natuurpark van Thailand ligt net in het oostelijke deel van het land. Geprezen om zijn afwisselende landschap (jungle, regenwoud, heuvels, Savannah) en vele dieren (hornbills, beren, gibbons, tijgers etc.) is dit park absoluut een bezoek waard. Het drukst in de weekenden is de beste optie om het Khao Yai National Park doordeweeks te bezoeken.

De reis ernaartoe verliep via de nabijgelegen plaats Pak Chong. Na een ontspannende treinreis in de tweede klasse kwam ik hier in de avond aan. De volgende morgen werd ik bij mijn hotel opgehaald door een van de organisaties die een dagtoer aanbiedt in het natuurpark.

Een mooie rit in het begingebied van het park samen met een Amerikaan en twee Nederlandse gezinnen. Het afwisselende landschap met zijn vele wouden, heuvels en boom- en plantsoorten was indrukwekkend. Onderweg met de jeep op verschillende plekken gestopt voor het spotten van apen (gibbons, macaques), slangen (zowel giftig als niet giftig), varanen, vogels en spinnen. Mooi om al deze diersoorten zo in het wild in hun eigen omgeving te zien met alles wat daarbij komt kijken.

Een trekking door de jungle gaf de grote bomen verschillende plantsoorten weer. De grootste spinnen die ik ooit heb gezien en diverse tropische reptielen. Het ruim 2000 km2 grote park biedt veel natuurlijke afwisseling en vanaf een uitkijktoren was dit goed te zien. Een gezellige groep met Nederlanders uit Den Haag en Eindhoven en een Amerikaanse man van mijn leeftijd. Interessante gesprekken gevoerd en veel reisverhalen kwamen voorbij.

De prachtige waterval Nam Tok Haew Suwat speelde een rol in de film The Beach met onder andere Leonardo DiCrapio. Een grootse waterval die zowel vanaf boven als onder een prachtig uitzicht geeft. Daarna enkele uren door het park gereden maar verder dan het spotten van enkele grote groepen apen kwamen we niet meer. Jammer genoeg dus geen olifanten en tijgers (zeldzaam) gezien.

‘s Avonds in Pak Chong met de Amerikaanse jongen nog een bezoek aan de nachtmarkt gebracht. Weer de bekende stalletjes met gerechten en kleding. Voor een enkele euro weer wat lekker gerechten geprobeerd en daarna op de nachttrein gesprongen naar Lopburi.

Het weer tot nu toe is erg goed met de temperaturen net boven de dertig graden. De moesson beperkt zich tot soms een enkele bui maar het zonnetje laat zich ook geregeld zien.

Het bericht Khao Yai National Park: Natuurschoon en wilde dieren verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/khao-yai-national-park-natuurschoon-en-wilde-dieren/feed/ 5
Ayutthaya: De overblijfselen van een tempelstadhttp://www.backpackreiziger.nl/blog/ayutthaya-de-overblijfselen-van-een-tempelstad/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ayutthaya-de-overblijfselen-van-een-tempelstad http://www.backpackreiziger.nl/blog/ayutthaya-de-overblijfselen-van-een-tempelstad/#comments Thu, 24 Jul 2014 03:11:29 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1102 Ayutthaya was een van de levendigste steden in Azië met meer dan 400 tempels. Nu geven de ruïnes een indruk van hoe het geweest moest zijn. Met een overstap vanaf Kanchanaburi naar Ayutthaya duurt het rond de 5 uur om…

Het bericht Ayutthaya: De overblijfselen van een tempelstad verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
Ayutthaya was een van de levendigste steden in Azië met meer dan 400 tempels. Nu geven de ruïnes een indruk van hoe het geweest moest zijn.

Ruine

Met een overstap vanaf Kanchanaburi naar Ayutthaya duurt het rond de 5 uur om de stad te bereiken. Tussen de lokale bevolking zijn deze busritjes al een belevenis op zich. Vanaf Bangkok is de stad in zo’n 2 uur te bereiken. De vele indrukwekkende tempels en ruïnes zijn allemaal eenvoudig te bereiken op het eiland dat omringt is door een rivier.

Beelden

Ik koos ervoor om anderhalve dag een brommer te huren omdat buiten het eiland  ook nog vele tempelcomplexen en ruïnes te vinden zijn. Elke tempelruïne heeft zijn eigen kenmerken en de staat ervan verschilt ook nogal. De Wat Phra Mahathat heeft bijvoorbeeld een boedhahoofd dat tussen boomwortels verscholen is. Het grootste bronzen boedhabeeld is te vinden in de Wihaan Mongkhon Bohpit.

Boedha

Door de grote afstanden tussen de tempels kiezen de meeste toeristen ervoor om een fiets of brommer te huren. Op de brommer kon ik de tweede dag eenvoudig de tempels buiten het eiland bereiken. Met benzine voor 75 cent per liter en de schitterende omgeving een must do. De ene tempelruïne nog grootser en indrukwekkender dan de andere en sommige nog in zeer goede staat. Ook nog een bezoek gebracht aan het immense Bang Pa In Palace op zo’n 40 kilometer van Ayutthaya en ook eenvoudig te bereiken vanaf Bangkok.

Bang Pa In

Het eten is ook weer erg divers al moet je bij lokale etenstentjes wel duidelijk vermelden als je het pittig wilt hebben want daar zijn ze voorzichtig mee bij toeristen. Langs de weg had ik bijvoorbeeld een overheerlijke Tom Yum soep (80 cent) waaraan ik zelf nog de nodige pittige specerijen moest toevoegen. Op de nachtmarkt op het eiland waren de heerlijke zoete hapjes (veelal met kokosmelk) en geroosterde kikkers erg lekker. De Phanaeng Curry op mijn laatste avond is een van mijn favorieten tot nu toe, zowel pittig als romig door de pepers en kokosmelk.

Fried FrogGefrituurde beestenKokostoetje

Het bericht Ayutthaya: De overblijfselen van een tempelstad verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/ayutthaya-de-overblijfselen-van-een-tempelstad/feed/ 3
Kanchanaburi: Levend maar met een donker verledenhttp://www.backpackreiziger.nl/blog/kanchanaburi-levend-maar-met-een-donker-verleden/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kanchanaburi-levend-maar-met-een-donker-verleden http://www.backpackreiziger.nl/blog/kanchanaburi-levend-maar-met-een-donker-verleden/#comments Thu, 24 Jul 2014 02:21:15 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1088 De verschrikkingen van de tweede wereldoorlog zijn merkbaar in de stad Kanchanaburi, dat op ongeveer 2 uur rijden met de bus van Bangkok ligt. De stad is tegenwoordig levendig door de vele toeristen die zowel voor het donkere verleden komen als voor…

Het bericht Kanchanaburi: Levend maar met een donker verleden verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
De verschrikkingen van de tweede wereldoorlog zijn merkbaar in de stad Kanchanaburi, dat op ongeveer 2 uur rijden met de bus van Bangkok ligt. De stad is tegenwoordig levendig door de vele toeristen die zowel voor het donkere verleden komen als voor de schoonheid van de omgeving in deze provincie.

Nog even terugkomend op de laatste avond in Bangkok, deze werd in stijl afgesloten met een bezoek aan een andere grote shoppingmal. De winkelcentrums van Siam liggen naast elkaar en het zijn er in totaal drie. Onder elk dak zijn vele luxe winkels te vinden waaronder alle grote westerse kleding- en etensketens. Bizar om dit te zien en het wordt nog gekker als ik in Siam Paragon een complete verdieping met auto’s zie waaronder Lamorghini’s en BMW’s. De reden dat ik er naar toe ging was te vinden op de bovenste verdieping. Hier bevindt zich namelijk een mooie bioscoop met 14 zalen. Ik heb een bezoek gebracht aan de film Dawn of The Planet of the Apes (net iets minder dan zijn voorganger), een mooie afsluiting van de eerste drie dagen bangkok. Opvallend nog dat het volkslied voor de film wordt afgespeeld en iedereen in de zaal gaat staan.

Paragon Cineplex

Op naar Kanchanburi, de stad die eenvoudig te bereiken is vanaf het zuidelijke busstation in Bangkok. In ruim twee uur bereik je de stad die gelegen ligt aan de rivier de Khwae vernoemd naar de de gedeeltelijk op waarheid gebaseerde film. De kleine plaats lijkt een ware rust na het chaotische Bangkok maar schijn bedriegd want alle hotels en guesthouses liggen aan de drukke straat Mae Nam Kwhae (een soort van Khao San Road). Dat er veel toeristen naar Kanchanburi komen heeft vooral te maken met de nabijgelegen brug over de rivier de Kwhae. Er is een gevestigde tourorganisatie die bij elk hotel en guesthouse bekend is en mooie dagtripjes aanbied naar verschillende bezienswaardigheden in de buurt.

Bridge over the River

Aangekomen halverwege de dag stond een bezoek aan het indrukwekkende Death Railway museum en de nabijgelegen begraafplaats op mijn programma. Bij het bouwen aan de spoorweg naar Birma onder de Japanse bezetting zijn er naast lokale bevolkingsgroepen ook veel Engelse en Nederlande soldaten om het leven gekomen. Deze moesten werken onder zware omstandigheden en kwamen om het leven door ziektes, uitdroging en de hoge werkdruk. Op de begraafplaats zijn hierdoor ook vele Nederlandse graven te vinden. Opvallend om te zien in Kanchanaburi is de zuidelijk gelegen boulevard met karaokeboten waar Koreanen de rivier mee opgaan. Echter wordt dit de laatste jaren gedeltelijk tegengehouden waardoor deze straat er nogal uitgestorven uiziet.

Death Railway Museum

De tweede dag stond er een dagtoer op het programma waarbij er ‘s ochtends de Sai Yok Noi waterval werd bezocht waarna met de andere toeristen werd doorgereden naar de Hellfire Pass en het museum. Vergelijkbaar met het Death Railway museum werd er ingegaan op de geburtenissen tijdens het aanleggen van de spoorweg en dan voornamelijk het doorhakken van de berggebieden. Na een gezamenlijke lunch gingen we verder naar de Hin Dot Hot Springs, warmwaterbaden afgewisseld met afkoeling in een riviertje. Een heerlijke openluchtsauna waarna de toer uiteraard werd afgesloten met een bezoek aan de brug over de rivier de Khwae. Voorafgaan zijn we nog een stuk met een trein over de spoorweg gegaan die nog steeds in gebruik is al is het dan voornamelijk voor het toerisme. Samen met een andere Nederlander, twee Duitsers, vier Engelsen en twee Denemarkers een leuke dag beleefd.

Waterfall

‘s Avonds een bezoek aan een nachtmarkt gebracht, die in de meeste steden in Thailand te vinden zijn. Kraampjes met de heerlijkste (en goedkope) gerechten worden hier afgewisseld met kleding- en apparatuurstalletjes. Twee Duiters van de toer weer tegengekomen en dan is het gezzelig om even een drankje te doen in de drukke straat met barretjes. Het eten is vooral bij de lokale etenszaakjes erg lekker en goedkoop, zo zijn gerechten voor 75 cent geen uitzondering.

Curry Kachana

Het bericht Kanchanaburi: Levend maar met een donker verleden verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/kanchanaburi-levend-maar-met-een-donker-verleden/feed/ 4
Bangkok: een mix van traditioneel en modernhttp://www.backpackreiziger.nl/bestemmingen/bangkok-een-mix-van-traditioneel-en-modern/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bangkok-een-mix-van-traditioneel-en-modern http://www.backpackreiziger.nl/bestemmingen/bangkok-een-mix-van-traditioneel-en-modern/#comments Thu, 17 Jul 2014 09:30:27 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1076 Bangkok is een wereldstad in al zijn vormen, met een skyline waar je u tegen zegt en bezienswaardigheden tot in het oneindige. Van de vele tempelcomplexen die overal te vinden zijn tot aan de grootste shoppingmallen, en het ontelbare aantal eettentjes…

Het bericht Bangkok: een mix van traditioneel en modern verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
Bangkok is een wereldstad in al zijn vormen, met een skyline waar je u tegen zegt en bezienswaardigheden tot in het oneindige. Van de vele tempelcomplexen die overal te vinden zijn tot aan de grootste shoppingmallen, en het ontelbare aantal eettentjes tot aan de vele barretjes en clubs.

Met de verschillende trein- en metronetwerken bereik je binnen een halfuur het centrum van Bangkok vanaf de internationale luchthavens. Hier eenmaal aangekomen is het vinden van een hotel geen probleem met de grote aantallen van backpackperhostels tot aan de meest luxueuze hotels met alles erop en eraan. Tijdens mijn verblijf zit ik vlakbij het backpackerswalhalla Khao San Road, een straat vol met barretjes, winkels, hostels en eettentjes. Khaosan Baan Thai is een eenvoudig en rustig hotel gevestigd vlakbij vele bezienswaardigheden.

Wat Phra Kaew

De vele Wats (tempels) zijn door het centrum verspreid waaronder de bekendste de Wat Phra Kaew, Wat Pho en de Wat Arun. Het ene tempelcomplex is nog indrukwekkender dan de andere in zijn complexheid, schoonheid en grootheid. Het is moeilijk te bevatten hoeveel werk het heeft gekost om deze historische Wats te bouwen. Wat Pho staat bijvoorbeeld bekend om zijn immense liggen Boeddha van goud en de Wat Arun aan de centrale rivier gelegen geeft een prachtig uitzicht over de stad. Andere niet missen tempels zijn de Wat Tramit in Chinatown en de Wat Samet bij de Golden Mountain. Vanaf de Golden Mountain heb je eveneens een prachtig uitzicht over de metropool Bangkok met een mooie klim naar boven via de vele trappen.

Wat PhoWats

Een andere plek waar het leven 24 uur per dag doorgaat is Chinatown, een van de grootste ter wereld. Deze wijk biedt een complex netwerk van straatjes, stalletjes, markten en eettentjes. Je kunt hier uren dwalen en je laten verassen door de meest uiteenlopende artikelen. Traditioneel Chinees eten wordt hier met Thaise gerechten gecombineerd. Het Dusit park met het paleis, het grootste houten gebouw ter wereld de Vimanmaek en de dierentuin biedt eveneens genoeg plezier. De dierentuin heb ik niet bezocht maar is met zijn vele dieren zeker een bezoekje waard.

Palace

Het Jim Thompson House is het voormalige huis van de Amerikaan die bekend staat om de ontwikkelingen in de zijde-industrie. In 1967 verdween hij spoorloos, zijn schitterende rode huis achterlatend. De drijvende markten rond Bangkok zijn eveneens leuk om te bezoeken maar wel erg toeristisch waardoor er wat van de charme wegvalt.

Floating Market

Als de tempels je even teveel worden kun je tot rust komen in de verschillende parken zoals Lumphini, het Central Park van Thailand. Tegen de avond stikt het in de parken van de hardlopers die hun dagelijks rondje voltooien in ieder tempo. Een andere plek om even bij te komen van de stadse hitte zijn de vele grote shoppingmallen. Winkelcentrums van 7 verdiepingen zijn geen uitzondering en inclusief bioscoop, bowling en duizenden winkels kun je  hier shoppen totdat je erbij neervalt. Ik heb bij een kort bezoek gehouden om even een indruk te krijgen van alles wat er hier te beleven valt. De Sukhumvit is de centrumstraat van Bangkok met om de honderd meter een bekend fastfoodketen (McDonald, Buger King, KFC, Subway) of koffiezaak (Starbucks). De straat is een complete chaos van verkeer en mensen en is ook ‘s avonds levendig.

Shoppingmall

‘s Avonds valt er ook genoeg te beleven in Bangkok en zul je, je niet snel vervelen. Khao San Road lijkt in eerste instantie misschien druk maar na een bezoek aan Sukhumvit weet je wel beter. Waar Khao San Road vooral de plek is om wat te gaan drinken en het stikt van de backpackers is Sukhumvit en de aanliggende straten een netwerk van oneindige aantallen barretjes en clubs. Een kijkje in de bekende straat Soi Cowboy mag niet ontbreken, aan de ene kant lachwekkend maar aan de andere ook diep triest. In deze straat zijn de zogenoemde GoGo bars te vinden. Buiten bieden de Thaise vrouwen zich aan om een drankje te drinken en het vervolg laat zich wel raden. Het trieste zit hem vooral in de vele vooral oude mannelijke toeristen die je er ziet rondlopen met een jonge Thaise vrouw aan de hand. De Shemales zie je in deze buurt ook meer dan in andere delen van Bangkok.

Soi Cowboy

De vele skybars bovenop de wolkenkrabbers geven een prachtig uitzicht over de stad bij dag, zonsondergang of nacht. Ik heb een bezoek gebracht aan de Moon Bar van het Banyan Tree Hotel. Een andere activiteit die ik nog niet gedaan heb maar waar je zeker niet te kort aan hebt in Bangkok zijn de Thaise massagesalons die je overal ziet.

Moon Skybar

Thailand staat uiteraard ook bekend om zijn heerlijke keuken. Overal om je heen zie je straatstalletjes en restaurants die traditionele Thaise gerechten aanbieden maar ook gerechten uit welk land dan ook. Hoe pittig je het maakt is aan jezelf maar in principe is het goed te doen voor toeristen. Gerechten onder een euro bij straatstalletjes zijn geen uitzondering en ook bij de restaurants ben je met enkele euro’s klaar. Moderne koffietenten zijn ook overal zichtbaar in de straten door de populariteit onder Thaise bevolking en de vele toeristen. Tropische fruitsoorten kan je overal verkrijgen en ik heb me dan ook al gewaagd aan de mango’s, papaja’s en kokosnoten.

ChinaTown Diner

Red Chili Octopus, Cashewnuts Salad, White Rice And Guave Juice

Met een verblijf van drie dagen in Bangkok kan je maar een beperkt aantal plekken bezoeken. De grote van deze metropool zorgt ervoor dat je zelfs aan een maand nog niet genoeg hebt om alles te ontdekken. Ook al heb je maar een dag, een bezoek aan deze stad mag tijdens je reis naar Thailand niet ontbreken. Toeristisch is het zeker, ook in het laagseizoen stikt het van de toeristen en de Nederlanders zijn hieronder ook goed vertegenwoordigt. De moesson beperkt zich hier tot een enkele bui aan het einde van de middag, overdag is het zeer heet en breekt het zonnetje regelmatig door. Vrijdag zal ik mijn weg vervolgen naar Kanchanaburi, bekend om de spoorweg en de brug over de rivier de Kwai.

Foto’s zullen pas na afloop worden geüpload door de grote van de bestanden en de beperkte snelheid van het internetverkeer in Thailand. Een impressie van de gemaakte foto’s is in bovenstaand artikel te vinden. Uiteraard is het beschrijven van alle activiteiten een onmogelijke opgave want in drie dagen heb ik al zoveel gedaan en beleeft. De komende berichten zullen dan ook iets korter van stof zijn en kort weergeven van wat ik heb gedaan.

Het bericht Bangkok: een mix van traditioneel en modern verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/bestemmingen/bangkok-een-mix-van-traditioneel-en-modern/feed/ 14
The Bridge on the River Kwaihttp://www.backpackreiziger.nl/blog/the-bridge-on-the-river-kwai/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-bridge-on-the-river-kwai http://www.backpackreiziger.nl/blog/the-bridge-on-the-river-kwai/#comments Sat, 12 Jul 2014 15:25:03 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1065 In 1957 verscheen The Bridge on the River Kwai naar het gelijknamige boek van Pierre Boulle. Gedeeltelijk is het verhaal gebaseerd op het aanleggen van de Birma spoorlijn van Bangkok in Thailand naar Rangoon in Birma. Duizenden werkers afkomstig uit verschillende…

Het bericht The Bridge on the River Kwai verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
In 1957 verscheen The Bridge on the River Kwai naar het gelijknamige boek van Pierre Boulle. Gedeeltelijk is het verhaal gebaseerd op het aanleggen van de Birma spoorlijn van Bangkok in Thailand naar Rangoon in Birma. Duizenden werkers afkomstig uit verschillende landen zijn hierbij om het leven gekomen door ziektes, uitputting en de mishandeling door de Japanners.

De film geeft een beeld weer van de omstandigheden waaronder de werkers de brug over de rivier Kwai moesten bouwen en de moeilijkheden waarbij ze hier tegen aanliepen. De onderlinge confrontatie tussen de Japanse commandant Saito en de Britse luitenant kolonel Nichelson vormt een belangrijk deel van de film. De officieren van het Britse leger worden namelijk gedwongen mee te werken met de soldaten aan de bouw van de brug. Dit weigeren ze echter waardoor er een constante spanning ontstaat en de Britse officieren uitgehongerd worden.

The Bridge on the River Kwai

De kracht van de film zit hem in de groeiende samenwerking tussen de soldaten onderling en hun officieren die tenslotte het project opeisen en naar eigen hand zetten. Ondertussen bereiden andere Britse commando’s een aanval voor op de brug die voorafgaat aan een tocht door de jungle van Thailand. Dit komt uiteindelijk samen tot een spannende slotscène waarbij het tot een confrontatie komt tussen de Britse commando’s en de Britse officier Nichelson. De film won onder meer 7 Oscars waaronder die voor beste film.

De verschillende karakters in de film worden ijzersterk neergezet. De Japanse commandant Saito (vertolkt door Sessue Hayakawa) veranderd van een persoon met veel macht, een groot ego en zonder mededogen tot een persoon vol emotie die de macht overlaat aan anderen. De Britse officier Nichelson (vertolkt door Alec Guinness) heeft veel levenskracht en probeert zijn mening er doorheen te drukken, nadat dit lukt groeit hij uit tot een harde maar eerlijke man. Muziek wordt nauwelijks toegepast omdat de indrukwekkende beelden genoeg zeggen. Juist door de landschappen en de geluiden van de natuur voelt de setting realistischer aan en leef je meer mee met de karakters.

Een aantal weetjes:

  • De rivier waar de brug overheen loopt was eigenlijk genaamd de Mae Klong maar is naar aanleiding van de film en het boek veranderd in de rivier Khwae Yai.
  • Duizenden toeristen brengen elk jaar een bezoek aan de brug in Thailand nabij de stad Kanchanaburi.
  • De brug in de film werd niet gebouwd in Thailand maar in Sri Lanka. Daarnaast waren er in werkelijkheid twee bruggen, één van hout en één van staal.
  • De werkomstandigheden die zichtbaar zijn in de film waren veel minder zwaar dan de werkelijke omstandigheden waarbij duizenden mensen om het leven kwamen door uitdroging, verhongering, ziektes en de slecht behandeling door de Japanse machtshebbers.
  • De Japanners waren eigenlijk goede bruggenbouwers waar in de film juist het tegenovergestelde te zien is.
  • In werkelijkheid werden de bruggen door bommen van vliegtuigen vernietigd en niet door commandotroepen.

Het bericht The Bridge on the River Kwai verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/the-bridge-on-the-river-kwai/feed/ 1
Vooruitblik backpackreis 2014: Cambodjahttp://www.backpackreiziger.nl/blog/vooruitblik-backpackreis-2014-cambodja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vooruitblik-backpackreis-2014-cambodja http://www.backpackreiziger.nl/blog/vooruitblik-backpackreis-2014-cambodja/#comments Wed, 09 Jul 2014 10:26:55 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=886 In 2014 maak ik een backpackreis door Thailand, Laos en Cambodja. In dit slotdeel blik ik vooruit op de reis door Cambodja. De invloeden van de Rode Khmer zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap en de stedelijke gebieden van Cambodja.…

Het bericht Vooruitblik backpackreis 2014: Cambodja verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
In 2014 maak ik een backpackreis door Thailand, Laos en Cambodja. In dit slotdeel blik ik vooruit op de reis door Cambodja.

De invloeden van de Rode Khmer zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap en de stedelijke gebieden van Cambodja. De vernietiging van de Cambodjaanse cultuur is gelukkig niet goed gelukt en hierdoor staat het land bekend om de vele tempelruïnes die verspreid over het land te vinden zijn. Het land biedt een afwisseling met berggebieden, eilanden voor de lange kust en historische steden.

Na het gebied van de vierduizend eilanden in Laos verlaten te hebben vervolg ik mijn reis in Cambodja waar ik afreis naar Kompong Cham, in het midden van het land gelegen. Op weg naar deze plaats kom ik door diverse natuurgebieden en zal de machtige Mekong rivier nooit ver weg zijn. De op twee na grootste stad van Cambodja voelt met zo’n 2 miljoen inwoners toch rustig aan door de opbouw van de stad. Franse invloeden zijn hier merkbaar in de brede boulevards, pleinen en promenades langs de rivier. Ik bezoek hier het eiland Koh Paen en meerdere tempels die er te vinden zijn.

Wat Nokor

Al snel zal ik mijn weg vervolgen naar de hoofdstad Phnom-Penh, in het zuiden gelegen van het land. Maar niet nadat ik in spidercity (Skuon) mezelf tegoed heb gedaan aan de gefituurde vogelspinnen die hier op grote schaal worden verkocht. De uitgestrekte metropool Phnom-Penh vormt met zijn vele tempels, de zilveren pagode en het koninklijk paleis genoeg bekijks. Daarnaast zijn er vele indrukwekkende museums te zien die de verschrikkingen van de tijd van de Rode Khmer blootleggen. Het vrijheidsmonument en de grote centrale markt mogen ook niet ontbreken tijdens mijn bezoek aan deze stad. Bij de Killing Fields zal ik de vele slachtoffers gedenken die hier op gruwelijke wijze zijn vermoord en in massagraven zijn gestopt.

Silver Pagoda

Na alle indrukken en verschrikkingen is het tijd voor wat ontspanning en waar kan dat beter dan aan de kust bij Sihanoukville. De belangrijkste badplaats van het land staat bekend om zijn witte stranden en de mooie eilanden voor de kust. Ik zal dan ook zeker een bezoek aan Koh Rong niet overslaan om daar te genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. De vele nationale natuurparken nabij de kust zijn een bezoek waard indien hier nog tijd voor is.

Koh Rong

Ik zal verder reizen naar het westen van het land waar de grote stad Battambang nabij het Tonlé Sapmeer ligt. De vele koloniale gebouwen uit de Franse tijd zijn zichtbaar in het straatbeeld. De grotten vol vleermuizen en vele historische tempels in de buurt van de stad mogen niet ontbreken tijdens mijn reis. Een ritje met de Bamboetrein is een leuk tussendoortje en wordt veelvuldig gebruikt door de plaatselijke bevolking als vervoermiddel.

Battambang Statue

Mijn weg gaat verder naar het Noorden tot aan de stad Siem Reap, deze reis wordt afgelegd met een boot over het vruchtbare Tonlé Sapmeer. De stad heeft naast een aantal museums en vele toeristische activiteiten niet veel te bieden. Dit is dan ook niet de reden dat de meeste toeristen naar deze stad trekken. Misschien wel het hoogtepunt van mijn reis vormen de machtige tempels van Angkor. Te vinden op de werelderfgoedlijst wordt de oude hoofdstad uit het Khmerrijk vaak beschouwd als het achtste wereldwonder. Het archeologische belang van deze bezienswaardigheid is groot en kan rekenen op miljoenen bezoekers per jaar. Het tempelcomplex Angkor Wat en de fraaie stad Angkor Thom vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van het immense (200 km2) gebied. In totaal zijn er ongeveer zeventig tempels, tombes en ruïnes te vinden. De kleine en grote rondweg vormen een mooie meerdaagse route om alle tempels te bezichtigen. Ta Prohm staat bekend om de enorme banyanbomen die om de tempels zijn heen gegroeid. De bekende Tomb Raider-boom is onder andere hier te vinden.

Angkor Wat

Indien ik nog tijd over heb zal ik nog een bezoek brengen aan de spectaculaire Prasat Preah Vihear, een khmertempel gelegen op een klif in de bergen op de grens met Thailand. Vele militairen zijn te vinden bij het grote complex aangezien het lange tijd onduidelijk was tot welk land het behoorde. Ik zal hierna mijn weg vervolgen naar de grens met Thailand om door te reizen naar Bangkok voor een laatste nacht in de hectiek van deze metropool.

Preah Vihear

Net als de buurlanden kenmerkt de Cambodiaanse keuken zich door vele kruiden en specerijen die in de gerechten worden gebruikt. Zowel curry’s als vele visgerechten zijn overal te vinden in Cambodja. Bekende gerechten zoals Amok, K’damm mrek Kep en Bok L’hong zijn het proberen waard. De meer exotische gerechten zoals kevers, krekels, slangen en spinnen zijn echter niet voor iedereen weggelegd maar moeten het er bij mij wel aan ontgelden.

Cambodian Food

Het bericht Vooruitblik backpackreis 2014: Cambodja verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/vooruitblik-backpackreis-2014-cambodja/feed/ 0
Samsarahttp://www.backpackreiziger.nl/blog/samsara/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=samsara http://www.backpackreiziger.nl/blog/samsara/#comments Wed, 09 Jul 2014 08:00:17 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1057 Samsara is een documentaire uit 2011 die uitsluitend uit beelden en muziek bestaat. De documentaire is gefilmd over een periode van vijf jaar in 26 landen verdeeld over de wereld. Het woord Samsara is afkomstig uit het boeddhisme en hindoeïsme…

Het bericht Samsara verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
Samsara is een documentaire uit 2011 die uitsluitend uit beelden en muziek bestaat. De documentaire is gefilmd over een periode van vijf jaar in 26 landen verdeeld over de wereld.

Het woord Samsara is afkomstig uit het boeddhisme en hindoeïsme en staat voor de cyclus van dood en wedergeboorte. Daarnaast staat het woord voor het dagelijks leven, een centraal thema dat naar voren komt in de documentaire. Ron Fricke (regisseur en filmer) wilde niet vanuit een bepaald standpunt filmen en dat is merkbaar in de vele onderwerpen die worden belicht in de documentaire. De muziek is er pas later aan toegevoegd en passend op de beelden gevormd.

Diverse onderwerpen komen aanbod in de documentaire en worden getoond door indrukwekkende en scherpe filmografie. Culturen worden weergegeven vanuit het oogpunt van de mensen met rituelen, gebeden, dansen en vele bouwwerken. Door te filmen op verschillende continenten smelten geloofsovertuigingen samen en zie je zowel overeenkomsten als verschillen. Hoe honderdduizenden islamieten tegelijk bidden wordt vanuit een fascinerende hoek gefilmd. Door het toepassen van beeldversnellingen zie je de gebeden en rituelen uit het geloof elkaar opvolgen.

Samsara Ramadan

Vele aspecten uit het dagelijks bestaan komen terug met de dagelijkse werkzaamheden als terugkerend thema. Je ziet kantoren waar honderden mensen op eenzelfde manier werken, allemaal in een hokje gedrukt in de drukke maatschappij. Nog indrukwekkender is om te zien hoe duizenden arbeiders in fabrieken in Azië steeds maar weer dezelfde handeling moeten verrichten. Het verwerken van eten, het in elkaar zetten en repareren van elektronicaproducten en de massaproductie op de lopende band. De consumptiemaatschappij en de doorgeslagen gekte hierin waardoor duizenden mensen onder armoedige omstandigheden te werk moeten gaan. Dag in dag uit dezelfde handelingen op werkdagen die soms wel 15 uur achter elkaar doorgaan zonder ook maar een pauze. Het straatleven in de vele steden in Azië waar de stalletjes elke dag weer worden op- en afgebouwd en het vuil rondslingert.

Samsara Sand

De documentaire bestaat zeker niet alleen uit treurige beelden maar belicht ook de schoonheid van de natuur en bouwwerken waarvan je het niet voor mogelijk houdt dat ze ooit zijn gemaakt. Piramide’s, moskeeën, kerken en tempels die in de meest fascinerende landschappen terug te vinden zijn. Mensen die er iedere dag hun rituelen en gebeden houden of zelfs als monnik of priester er hun leven aan geweid hebben. Volkeren die leven in de uitputtende hitte in Afrika maar toch altijd een lach niet kunnen verbergen. Afgezonderd van de moderne buitenwereld leven ze met hun eigen gewoontes en tradities. We zien ook sport en beweging in kampen en grote groepen die een eenheid vormen en samen aan de slag gaan.

Een bijzonder woord is er voor de man met klei die halverwege de documentaire de zintuigen op scherp zet. Hij benadrukt de angst en het ongenoegen dat in ieder persoon aanwezig is. Hij uit dit in een opmerkelijke scene waarin frustratie wordt uitgedrukt maar iemand ook weer tot zichzelf komt. De ontspoorde gekte zien we ook terug in het steeds maar willen overtreffen van elkaar tussen landen onderling. Steeds grotere gebouwen en meer keus tussen producten drijft de consument tot waanzin.

Samsara Man with Clay

De Amerikaanse filmmaker Ron Fricke staat bekend om zijn foto-opnamen met tijdverloop en zijn imponerende camerawerk. Hij maakte al eerder documentaires waar deze opnametechniek aan bod kwam, namelijk Chronos uit 1985 en Baraka uit 1992. Zijn documentaires worden wereldwijd geprezen om de technische opnamen en de manier waarop alles in beeld wordt gebracht.

Hopelijk is Samsara niet het laatste kunstje van Fricke want zijn manier van filmbeleving is uniek en wonderbaarlijk. De documentaire staat sterk in het uitdrukken van de maatschappij en zijn fascinerende geloven, rituelen en dagelijkse bezigheden.

Het bericht Samsara verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/samsara/feed/ 0
The Killing Fieldshttp://www.backpackreiziger.nl/blog/the-killing-fields/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-killing-fields http://www.backpackreiziger.nl/blog/the-killing-fields/#comments Tue, 08 Jul 2014 09:04:28 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1049 De gruwelijkheden van de rode Khmer worden in de film The Killing Fields uit 1984 deels blootgelegd. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse verslaggever Sydney Schanberg en de Cambodjaanse verslaggever Dith Pran. Het verhaal speelt zicht grotendeels af…

Het bericht The Killing Fields verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
De gruwelijkheden van de rode Khmer worden in de film The Killing Fields uit 1984 deels blootgelegd. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse verslaggever Sydney Schanberg en de Cambodjaanse verslaggever Dith Pran. Het verhaal speelt zicht grotendeels af in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De rode Khmer rukt op en neemt de leiding over vanuit de hoofdstad. Sydney is werkzaam voor de New York Times en doet verslag vanaf verschillende plekken en later de ambassade. Pran komt uiteindelijk terecht in een werkkamp waar de gruweldaden van de rode Khmer naar voren komen.

De film springt vooral uit in de conversaties tussen de plaatselijke bevolking en de Amerikanen die uiteindelijk het land verlaten. De realistische setting, het gebruik van explosies en de indrukwekkende landschappen doen je huiveren bij de gruwelijke gebeurtenissen. Je voelt de angst van Dith Pran om in een kamp terecht te komen maar je merkt ook dat hij er alles aan zal doen om te ontsnappen. Er is ook een rol weggelegd voor John Malkovich (Burn After Reading, Red en Johnny English) als fotograaf Al Rockoff.

De velden des doods (The Killing Fields) zijn tegenwoordig één van de bezienswaardigheden in Cambodja die elk jaar duizenden toeristen aandoen. De emoties lopen er nog steeds hoog op als je de foto’s en de velden ziet waar honderdduizenden Cambodjanen in massagraven zijn gestopt. Het Tuol Sleng Musuem is een voormalige hogeschool die tijdens het bewind van de rode Khmer werd omgebouwd tot een plaats waar vele Cambodjanen om het leven werden gebracht. De vele jonge bewoners van Cambodja hebben geen herinneringen aan de gruwelijkheden maar worden er wel regelmatig mee geconfronteerd door overlevenden en de vele herdenkingsceremonies en monumenten.

Cambodia Killing Fields

 

Het bericht The Killing Fields verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/the-killing-fields/feed/ 0
100 beste reisleidjeshttp://www.backpackreiziger.nl/muziek/100-beste-reisleidjes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=100-beste-reisleidjes http://www.backpackreiziger.nl/muziek/100-beste-reisleidjes/#comments Mon, 07 Jul 2014 12:49:42 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1043 Wat is er ontspannender dan tijdens een reis te genieten van muziek die past bij de bestemming. Ook voor wie niet de tijd of geld heeft om een reis te maken kan het even het gevoel geven dat je op vakantie…

Het bericht 100 beste reisleidjes verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
Wat is er ontspannender dan tijdens een reis te genieten van muziek die past bij de bestemming. Ook voor wie niet de tijd of geld heeft om een reis te maken kan het even het gevoel geven dat je op vakantie bent. Jaar na jaar volgen zomerhits elkaar op maar wat zijn tijdloze nummers die goed passen bij een rondreis of in de auto op weg naar je vakantiebestemming. Herinneringen ophalen aan die ene memorabele vakantie of je voorbereiden op een reis die komen gaat.

Skyscanner vroeg gebruikers van de site te stemmen op hun favoriete reisliedjes. De beste 100 nummers volgens de bezoekers werden samengevoegd tot een spotify playlist. Laat je meevoeren op een reis langs zowel de klassiekers als de moderne reismuziek. Van ontspannen popsongs, stevige rock tot aan dance en Reggae.

Natuurlijk ontbreken er reisnummers die je  in de lijst zou willen terug zien. We horen dan ook graag welke nummers je zelf het reisgevoel geven of doen terugverlangen aan die ene vakantie.

Het bericht 100 beste reisleidjes verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/muziek/100-beste-reisleidjes/feed/ 0
Into the Wildhttp://www.backpackreiziger.nl/blog/into-the-wild/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=into-the-wild http://www.backpackreiziger.nl/blog/into-the-wild/#comments Mon, 07 Jul 2014 10:57:18 +0000 http://www.backpackreiziger.nl/?p=1040 Into the Wild is de indrukwekkende verfilming gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaan Chris McCandless. Net afgestudeerd aan de universiteit is Chris de maatschappij zat waarbinnen alles draait om presteren en het hebben van bezittingen. Hij trekt de…

Het bericht Into the Wild verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
Into the Wild is de indrukwekkende verfilming gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaan Chris McCandless. Net afgestudeerd aan de universiteit is Chris de maatschappij zat waarbinnen alles draait om presteren en het hebben van bezittingen. Hij trekt de wereld in en geeft al zijn spaargeld weg aan Oxfam Novib voor mensen die het echt nodig hebben. Met een rugzakje om begin hij zijn reis, de manier waarop het verhaal verteld wordt zit erg goed in elkaar. De periodes van zijn reis naar Alaska worden verdeelt in verschillende delen waarin schitterende beelden van de omgeving worden ondersteunt door de passende muziek van Eddie Vedder (Pearl Jam).

Uiteraard ontmoet Chris vele mensen tijdens zijn reis waarmee hij zijn kennis en reisplezier deelt. Voor backpackers geeft het een mooie indruk van de vrijheid die je hebt als je door landen reist en de schoonheid van de natuur. In het verhaal zet Chris zich duidelijk af tegen de westerse maatschappij en de bewijs- en prestatiedrang die hierin vaak naar voren komt. Een personage waar ik mezelf in terugzie door zijn standpunten op dit gebied.

Het bericht Into the Wild verscheen eerst op Backpackreiziger.

]]>
http://www.backpackreiziger.nl/blog/into-the-wild/feed/ 0